Jak zapobiegać próchnicy u dziecka?
Próchnica - od strony ściśle medycznej - to choroba bakteryjna, która prowadzi do rozpadu tkanek twardych zęba. Skąd biorą się te bakterie? Do infekcji dochodzi, gdy następuje wymiana śliny. Na przykład za każdym razem, gdy rodzic oblizuje dziecięcą łyżeczkę, do ust malucha dostają się niewielkie ilości śliny. Ślina ta zawiera bakterie, które mogą powodować próchnicę. Nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów, bakterie są w stanie się namnażać, szczególnie dobrze, gdy są karmione cukrem i mają czas na rozwój. Kiedy dziecku wyrzynają się pierwsze zęby, mikroorganizmy natychmiast na nich osiadają. Jeśli w tym momencie dziecko dodatkowo spożywa cukier, bakterie trawią go, produkując kwas, który atakuje szkliwo zębów. Zęby mleczne mogą wytrzymać jego krótkotrwały atak, ale jeśli kwas działa przez dłuższy czas, pojawiają się ubytki. Jak więc zapobiegać próchnicy u dziecka?
Co zrobić, aby dziecko nie miało próchnicy?
Aby u dziecka rozwinęła się próchnica, niezbędne są cztery czynniki. W jamie ustnej muszą znajdować się chorobotwócze bakterie, a dziecko musi mieć zęby. Bakterie do rozwoju potrzebują cukru, konieczna jest więc jego obecność w diecie. Ponadto kwas musi działać na zęby przez dłuższy czas. Ponieważ dowiedziono, że szczególnie w przypadku zębów mlecznych obecność cukru w diecie jest podstawową przyczyną rozwoju próchnicy, tym bardziej istotne jest prawidłowe żywienie dziecka i higiena jamy ustnej.
Stomatolog z Centrum Stomatologicznego Dentologia mówi: Podobnie jak w przypadku dorosłych, odpowiednia higiena jest niezbędna dla utrzymania zdrowia zębów u dzieci. Niezależnie od tego, czy są to zęby mleczne, czy stałe - płytka nazębna i mikroorganizmy muszą zostać usunięte podczas mycia. Warto, nawet przed pojawieniem się pierwszych ząbków, przyzwyczajać dziecko do zabiegów w obrębie jamy ustnej.
Ważne jest, aby dzieci nie zaraziły się bakteriami wywołującymi próchnicę od rodziców. Dlatego powinni oni bezwzględnie unikać przenoszenia własnej śliny do ust dziecka. Flora bakteryjna jamy ustnej powstaje w pierwszych latach życia i początkowo nie zawiera wystarczającej liczby mikroorganizmów zwalczających zarazki próchnicy. Absolutnie nie należy oblizywać dziecku łyżeczki, ani smoczka.
Wpływ diety na powstawanie próchnicy u małych dzieci
Małe dzieci zwykle piją słodkie napoje z butelki. Ponieważ cukier trafia bezpośrednio na zęby, a otwór do picia pozostaje w ustach dziecka długo, mikroorganizmy mają dużo czasu na strawienie cukru zawartego w napojach. Powstały kwas uszkadza szkliwo zębów.
Szczególnie niebezpieczne jest, gdy małe dzieci zasypiają ze słodkim napojem w butelce. W takiej sytuacji mikroorganizmy mogą przez całą noc przetwarzać cukier w kwas i atakować zęby. Nocne spożywanie słodkich napojów przez butelkę do karmienia ogromnie zwiększa ryzyko próchnicy. Aby ograniczyć ryzyko rozwoju próchnicy zębów, nie należy podawać dziecku słodkich napojów, takich jak lemoniady czy soki. Ponadto należy bezwzględnie unikać sytuacji, w których słodkie napoje mogą oddziaływać na zęby dziecka przez długi czas, na przykład w nocy.
Stomatologia dziecięca obejmuje dziecko w momencie pojawiania się pierwszego ząbka. To szczególnie ważne, ponieważ cukier w pewnych ilościach znajduje się także w mleku matki. Gdy tylko pojawią się pierwsze zęby, dobrze wzbogacić dietę dziecka o pokarmy, które wymagają dużo żucia, takie jak produkty pełnoziarniste i warzywa. Jedzenie ich częściowo czyści zęby.
Dziecko powinno być pod stałą opieką lekarza stomatologa i mieć co najmniej dwie wizyty rocznie, podczas których mały pacjent przyzwyczai się do łagodnych zabiegów, takich jak na przykład badanie stomatologiczne lub czyszczenie osadu, a dentysta w formie zabawy nauczy dopasowanych do wieku technik oczyszczania zębów, a także zajmie się wcześnie wykrytymi ubytkami.