Artykuł sponsorowany
Najważniejsze parametry wody kotłowej

Najważniejsze parametry wody kotłowej

Prawidłowe działanie instalacji grzewczej jest bezpośrednio związane z jakością wody, która jest w niej wykorzystywana. Część rozpuszczonych w wodzie związków chemicznych ma właściwości korozyjne, które przyczyniają się do niszczenia elementów metalowych. W wodzie znajdują się również zanieczyszczenia, które odkładają się w instalacji, co przekłada się na jej gorsze funkcjonowanie. Dlatego woda w instalacjach kotłowych musi mieć odpowiednie parametry, które uzyskiwane są dzięki procesom uzdatniania.

Parametry wody kotłowej

Woda surowa w większości przypadków nie może być stosowana jako woda zasilająca w instalacjach kotłowych. Dlatego pierwszym zadaniem jest przeprowadzenie analizy wody, co pozwoli na dokładne określenie jej parametrów. Na tej podstawie możliwe jest dostosowanie odpowiednie sposobu uzdatniania wody. Należy pamiętać, że z czasem stan wody może się zmienić, dlatego niezwykle ważne jest, by regularnie przeprowadzać analizy kontrolne. 

Warto pamiętać, by w przewodzie wody uzdatnionej wody zasilające zainstalowany został wodomierz. W ten sposób możliwe kontrolowanie ilości wody uzupełniającej, która dodawana jest do powracającego kondensatu. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie pośredniej kontroli poboru pary.

Woda stosowana w instalacji grzewczej musi być bezbarwna, klarowna oraz wolna od substancji nierozpuszczonych. Wskazane parametry przeznaczone są dla wody o konduktancji >30µS/cm oraz ciśnieniu: > 0,5 do 20 bar.

  • Wartość pH (przy 25°C): 10,5 do 12
  • Pojemność kwasowa (KS 8,2): 1 do 12 mmol/litr
  • Konduktancja (przy 25°C): < 6000 µS/cm

Uzdatnianie wody zasilającej

Na rynku dostępne są rozwiązania technologiczne, które umożliwiają uzdatnienie wody surowej, dzięki czemu spełniania ona wymogi wody zasilającej w instalacjach kotłowych. Dystrybucją rozwiązań do uzdatniania wody zajmują się takie firmy jak GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA.

Należy pamiętać, by stale kontrolować stan wody zasilającej i kotłowej. Jej określone właściwości mogą być poprawiane poprzez wykorzystywanie filtracji mechanicznej, stacji uzdatniania wody oraz przy pomocy odpowiednich substancji chemicznych.

Dzięki uzdatnianiu możliwa jest stabilizacji twardości wody oraz znaczna redukcja powstającego w instalacji kamienia kotłowego, czy osadów mineralnych. Możliwe jest też zredukowanie korozji elementów metalowych, dzięki optymalizacji wartości pH. Służy temu też  zastosowanie związania chemicznego tlenu resztkowego znajdującego się w wodzie.

Jak nie tracić klientów?

Jak nie tracić klientów? Podpowiadamy!

Reklamuj się u nas